Sarullan tarina

Sarulla tänään

Sarulla Puoti sijaitsee Keski-Suomessa Säynätsalossa vanhassa kauppakiinteistössä keskellä kaunista Päijänteen saaristoa. Kiinteistö, jossa olemme vuokralla, on rakennettu jo vuonna 1937 ja edustaa puhdaslinjaista jugendia. Kiinteistöön olen perheen avustuksella parissa vuodessa rakentanut persoonallisen ja tunnelmallisen pienen käsityö Puodin, josta löytyy minun ja monien muiden pienten lähiseudun yrittäjien käsityötuotteita niin kotiin vietäväksi kuin lahjaksi annettavaksi.

Mistä kaikki alkoi?

Sarulla sai alkunsa, kun lähdin opiskelemaan sisustusartesaaniksi. Pitkän työuran tehneeltä loppui vaan ideat työelämässä ja piti löytää uusia. Ei minusta koskaan pitänyt tulla yrittäjää, sillä sitä vastaan olin taistellut jo ainakin 30 vuotta. Mutta toisin kuitenkin kävi… opiskelujen aikana etsittiin mieheni kanssa isompaa asuntoa, että käsitöiden tekemiselle olisi tilaa kotona. Monia vuosia käytiin ajelulla Säynätsalossa, kun oli tylsää kaupungissa ja aina tänne tullessa mietittiin maakannaksen kohdalla, että kyllä on kaunista seutua. Sitten uusi koti löytyikin täältä. Olimme siis käyneet haistelemassa saariston ilmastoa tietämättämme, mihin tiemme johtaisikaan…

Täällä naapurit alkoivatkin kyselemään, että kuka oikein olet ja etkö ole oikeissa töissä ollenkaan? Miksi sinulla on ompelukoneita ja kangaspuutkin näkyvät olevan? Sitten kohta alettiin kyselemään, että lyhentäisitkö housuni, vaihtaisitko vetoketjun, lapsen haalarissa tarvittaisiin paikkaa….niin tekivät lopulta Säynätsalolaiset ja Gradian opettajat minusta yrittäjän. Niin se elämä vaan ratkoi asioita…

Mistä Sarullan nimi on lähtöisin?

Sarulla on saanut nimensä omistajansa Sari Ulla nimistä yhdistelemällä. Nimen keksijänä on toiminut rakas siskoni, joka yhtenä unettomista öistään oli nimeä mietiskellyt. Siinä yhdistyy molemmista nimistä kirjaimet Sa-rulla, kun niitä ompelurihmoja ja rullia, tiedättehän, ompelijalla on mahottomasti.

Ketkä puodilla ahertaa?

Työskentelen pääsääntöisesti yksin Puodilla. Renkipoika käy tekemässä omia töitään omalla puolellaan alakerrassa. No, usein hän eksyy kyllä kahveelle luokseni kuitenkin yläkertaan, vielä yli 30 vuoden avioliiton jälkeenkin taitaa olla vetoa. Usein meillä asiakkaat tapaavat Puodilla hauskuuttamassa jälkikasvuammekin, kun lapset poikkeilevat moikkaamassa meitä.

Puodin perustamisesta alkaen on ollut ajatuksena, että annamme Puodista myyntitilaa pienille vasta-alkaville käsityöläisille. Suurin osa meidän tuotteiden valmistajista onkin Gradian valmistuneita artesaaniopiskelijoita. Teemme jatkuvasti yhteistyötä Gradian kanssa ja toimimme mielellämme artesaaniopiskelijoiden harjoittelupaikkana. Haluamme siirtää käsityöperinnettä nuorille tuleville taitajille.

Puodilla tapahtuu kaikenlaista

Päiväni kuluvat kaikenlaisia ompelutöitä tehdessä. Vaihdan vetoketjuja, lyhennän, paikkaan, muokkaan, milloin mitäkin. Ihmeellisesti ne vaatteet vaan tuntuvat kutistuvan muillakin, kuin meillä. Asiakaspalvelussa päivittäin Puodissa kuluu aikaa, kun meillä käy niin mukavia asiakkaita. Välillä aina ehdin vähän verhoilemaan huonekalujakin, kun on hiljaisempaa ompelupuolella.

Puodilla järjestän myös erilaisia käsityökursseja iltaisin ja viikonloppuisin muutamia kertoja kuukaudessa. Meillä kurssit ovat muutaman tunnin mittaisia ja ei tarvitse sitoutua koko vuodeksi ryhmiin. Voi tulla niille kursseille, mitkä kiinnostavat. Myös tyhy-päivät on meillä mahdollisia. Niihin mietitään tilaajan kanssa yhdessä tekemisen aihe.

Kesäisin vuokraamme vintage-pyöriä edullisesti, jotta täällä vierailevat matkailijat saavat tutustua kauniiseen saaristoomme ajan kanssa ja haistella saariston ilmastoa. Meiltä löytyy myös retkireppuja, joihin pakkaamme matkailijoille pientä korvausta vastaan nuotiopannun ja kahveet tarvikkeineen ikimuistoista retkielämystä varten.

Paikallinen nähtävyys

Meidän yhteen isoon näyteikkunaamme on muodostunut suosittu Ikkuna-Galleria. Siihen voi varata taidevuoroja. Vuorot kestävät yhden kuukauden ja eivät maksa mitään taiteilijalle. Me emme myöskään maksa mitään taiteilijalle. Ikkuna on koettu kyläläisten keskuudessa jopa niin tärkeäksi, että jos se on yhdenkin päivän tyhjänä, kylällä kulkee jo huhuja, että mitä siellä Puodilla nyt oikein tapahtuu.

Meistä on muodostunut suorastaan nähtävyys täällä kylällä. Asukkaat tuovat vieraitaan mielellään meille kylään, niinpä asiakaskuntamme onkin jo nykyään Helsingistä aina Utsjoelle saakka. Tuotteita lähettelemme ahkeraan myös postin kautta ympäri maata.

Meille pääsee helposti tänne saaristoon niin bussilla kaupungista kuin veneelläkin kesäisin mukavasti. Bussit pysähtyvät aivan Puodin nurkalle ja satamastakaan ei ole kuin muutama kivenheitto meille! Tervetuloa!

Terveisin

Sarullan Sari ja Renkipoika